İyot, boynumuzda bulunan tiroid bezinden hormon salgılanması için çok önemli olan bir mineraldir.
Vücudumuzun gelişmesi beyin ve sinir sistemimizin çalışması,
aktivitelerimizin ve tiroid bezi hormonlarının yapımı için iyot gereklidir.
Yemeklere tat kazandırır.
Vücudun asit-baz dengesini korur.
Vücudun elektrolit dengesini sağlar.
Aşırı sıcakta kalan kişilerde, kas krampları meydana gelir.
Bu kramplarda tuzlu su eriyikleri verilerek hasta tedavi edilebilir.
Tansiyonu düşük hastalara tuzlu yiyecek ve içecek verilerek tansiyon yükseltilebilir.
Sofra tuzu idrar oluşumunu sağlar. İdrar oluşmadan metabolizmanın tehlikeli olan son ürünleri dışarı atılamaz.
Tuz aynı zamanda antiseptik, yani mikrop öldürücüdür.
Besinlerin saklanmasında, salamura ve tuzlamalarda kullanılabilir.
100 gr. | 1 Avuç | |
Kalori (kCal) | 20 | 7.2 |
Karbonhidrat (g) | 20 | 7.2 |
Protein (g) | 51.46 | 18.53 |
Yağ (g) | 8.6 | 3.1 |
Lif (g) | 0 | 0 |
Koletrol (mg) | 9 | 3.24 |
Sodyum (mg) | 645 | 232.2 |
Potasyum (mg) | 78 | 28.08 |
Kalsiyum (mg) | 50 | 18 |
Vitamin A (mg) | 30 | 6 |
Vitamin C (mg) | 1.4 | 0.5 |
Demir (mg) | 7 | 1.4 |
Kübaş A.Ş. | KÜTAHYA
Adres: Eskişehir Karayolu 2. Km. 43030 Merkez / KÜTAHYA